Ook last van het ‘Not invented here-syndroom?’
24-04-2023

Heeft u wel eens gehoord van het ‘Not invented here-syndroom’? Dat je oplossingen afwijst, simpelweg omdat je ze niet zelf hebt bedacht. Het lijkt erop dat een groeiend aantal installateurs daar steeds meer last van heeft. Omdat ze onafhankelijk, uniek en onderscheidend willen zijn, ontwikkelen ze tegenwoordig ook eigen software en eigen softwareplatforms. Dat ze daarbij zichzelf nogal eens in de vingers snijden, lijkt er niet of weinig toe te doen. En dat klanten uiteindelijk ontevreden zijn met het eindresultaat, evenmin….

In het ‘Not invented here-syndroom’ draait alles om een natuurlijke, menselijke reactie die zich verzet tegen het idee dat de manier van werken van een ander beter zou kunnen zijn dan die van jezelf. Kort gezegd: als de oplossing niet uit de eigen koker komt, deugt ze niet. En dus doen we het zelf, gaan we zelf het wiel opnieuw uitvinden. Dat dit in de regel leidt tot geldverslindende ‘innovatieprocessen’ – en tot onzekere uitkomsten – mag duidelijk zijn. Dat dit ook niet goed is voor een lerende organisatie die gewend moet zijn om nieuwe manieren van werken snel te adopteren, is tevens zonneklaar.
Verstandig?

Toch hebben steeds meer bedrijven last van dit syndroom. Ook installateurs. Overtuigd van hun gelijk dat ze het beter kunnen, investeren vooral grotere installateurs enorme bedragen in menskracht en processen om bijvoorbeeld hun software onafhankelijk, uniek en onderscheidend te houden. Is dit verstandig? Nee. Al is het maar omdat nou juist het specialisme hiervoor ontbreekt: een installateur is ten slotte geen softwareontwikkelaar. En dus verzanden dit soort initiatieven vaak in eindeloze (interne)discussies en sessies tussen afdelingen en managers en is het resultaat niet veel meer dan wat onbegrijpelijk ‘knutselwerk’.

Waar is de klant?

De belangrijkste component die in dit soort processen vaak ontbreekt, is de klant. Geobsedeerd door de uitdaging om vooral nieuw en onderscheidend te zijn, vergeet de ‘uitvinder’ de klant als belangrijkste uitgangspunt te nemen. Simpele vragen als: ‘Wat heeft hij eraan en welk voordeel heeft hij nu?’ worden nogal eens vergeten of minder belangrijk gemaakt. Het gevolg is software die vooral intern gericht is, op efficiency van processen en winstmaximalisatie. De klant zit echter te wachten op een helder overzicht voor zijn klanten, van zowel kosten als van risico’s voor hen. Helder, en toegankelijk.

Terug naar je klant!

Daarom luidt mijn advies: ga terug naar je specialisme en terug naar je klant. Nu we er als sector zeker van zijn dat we met de energietransitie aan de vooravond staan van een tijdperk vol nieuwe uitdagingen, is het speelkwartier nu echt voorbij en is het zaak je data en software op orde te hebben. Zodat je je vol kunt richten op hem of haar waar het om gaat: je klant!

Gerard Lokhorst

Bron: blog Installatietotaal