De toekomst

“Hallo, ik wil onderhoud!”

Een zelfsturend gebouw; dat is volgens Gerard Lokhorst de toekomst. Een gebouw dat op basis van relevante data precies op tijd een signaal afgeeft: ‘ik wil onderhoud’. Het voorbeeld klinkt als iets uit de verre toekomst. Nee, over vijf tot tien jaar is dit de realiteit, beweren beide. “We staan op het gebied van vastgoedbeheer aan de vooravond van een digitale revolutie; van geen of versnipperde informatie naar gecentreerde data en van nattevingerwerk naar kennis en dus grip.”

Voor Gerard Lokhorst van HumbleBuildings vormt ‘grip’ voor de komende jaren het sleutelwoord. “De meeste gebouweigenaren en gebouwbeheerders hebben er een tekort aan”. “Vaak omdat ze nog met papierendocumenten werken of met verschillende systemen die niet uitwisselbaar zijn. Ze hebben flarden informatie, maar geen totaalplaatje. Wij zorgen er voor dat alle data uit alle gebouwen op dezelfde manier worden ontsloten en verzameld op één centrale plek. Zo ontstaat inzicht, krijg je grip en kun je de juiste keuzes maken om de waarde van je vastgoed te vermeerderen.”

Waarde vastgoed

Daarbij luidt het credo van beide heren: als je je vastgoed op orde hebt – en dus weet welke middelen je hebt en weet wat de conditie ervan is en de mogelijke risico’s – dan pas kun je de waarde berekenen en deze positief beïnvloeden. Als Lokhorst goed luistert naar wat er in de markt speelt, dan hoort hij op dit gebied veel onwetendheid en ziet hij weinig overzicht. “Natuurlijk willen vastgoedeigenaren verdienen aan hun vastgoed; wat hen echter nu ontbreekt is hoe ze dit duidelijk in beeld kunnen krijgen. Omdat er vaak geen eenduidig proces in databeheer is, geen assetregister, de KPI’s zijn niet helder geformuleerd, er is geen actueel overzicht van wettelijke eisen en er is te weinig technische kennis in huis. Wat er wel in ‘huis’ is, zijn allerlei handmatige Excelsheets en onafhankelijke meerjarenplannen. Op deze manier worden vastgoedbeheerders bijna gedwongen om te reageren in plaats van proactief te handelen.”

‘Missing link’

Om vastgoedbeheerders hierbij te helpen, is het aanbod aan software op dit gebied inmiddels ruim en breed. Maar ons platform is van deze opties veruit de beste op het gebied van assetmanagement. Het verbindt namelijk elke asset in elke ruimte in elk gebouw met elkaar; hierdoor ontstaat er totaal hiërarchisch inzicht. In tegenstelling tot anderen, herkent ons platform de structuur tussen alle factoren die van invloed zijn op de totale waarde van de gebouwen.”

Tegelijkertijd benadrukken we dat Humble slechts een bruikbare tool is in het totale plaatje van vastgoedbeheer. “Maar dan wel als ‘missing link’,” zegt Lokhorst. “Ons platform zorgt er namelijk ook voor dat andere systemen met elkaar kunnen communiceren en dat je dus als vastgoedbeheerder belangrijke data kan delen. Zo eentje als ons, is er eigenlijk niet!”

Keten

Terug naar de toekomst, terug naar de komende periode van vijf tot tien jaar: het zelfsturende gebouw. Lokhorst: “Deze ontstaat als je straks al je assets in beeld hebt. Dan kun je bijvoorbeeld je onderhoud voorspellen op basis van slijtage- en gebruiksdata van installaties. Met één druk op de knop wel te verstaan!” De grip die je als vastgoedbeheerder dan hebt, maakt je ook minder afhankelijk van anderen. “En dan heb ik het over beheersorganisaties, adviseurs en installateurs. Als vastgoedeigenaar heb je hen nu nog nodig, straks – als alle data op een centrale plek staan – veel minder. In die zin verandert ook de keten zoals we die nu kennen, de komende jaren ingrijpend.”

Hoe begin jij met digitaliseren?

Grip en 1 overzicht met Humble Software

www.humble-online.com